пʼятницю, 1 березня 2019 р.

«Не віррр-перевіррр»

#невірперевір Вчимося бути відповідальними за свій вибір.
Учні 9-А, 9-В, 10-Б класів Кам'янської ЗОШ №1 Черкаської області взяли участь у Всеукраїнському уроці з медіаграмотності “Не вірррр - перевірр”. Провела урок Олефіренко Н.М.
Говорили про найпоширеніші маніпуляції під час виборчих кампаній, розвивали навички критичного мислення для того, щоб ніхто не зміг вплинути на наш вибір та вкрасти наш голос. Факти і судження, джинса, фейк та інші види маніпуляцій - вчимося розрізняти.
Зацікавили корисні посилання на ресурси для отримання правдивої інформації.
В результаті спілкування та обговорень учні стали озброєні основними навичками свідомого та відповідального виборця.
Сподіваємося, що підлітки не зупинятимуться на цьому, а будуть продовжувати вивчати свій медіапростір та кандидатів.
Ось тут всі ресурси, які допоможуть вам додатково дослідити профайли кандидатів в президенти та не обрати кота в мішку.


Ми всі з нетерпінням чекаємо весни. А весна 2019 обіцяє бути насиченою. Передвиборчі перегони захопили країну та інформаційне поле кожного з нас. Гасла, обіцянки, рейтинги... Як трактувати та розуміти? Де правду шукати? Кому вірити?


  •  http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019 - сайті можна ознайомитись з профайлами та програмами кандидатів, а також дізнатись про норми виборчого законодавства під час виборів. 
  •  www.chesno.org - на сайті можна перевірити кандидата у президенти: політичну кар’єру, фігурування у антикорупційних скандалах, звички до прогулювання та кнопкодавства. 
  •  https://zp.chesno.org/ - на сайті можна перевірити статки партії, фінансові надходження та витрати.
  •  https://serpom.org.ua/deputies/ - на сайті можна перевірити депутата на корупційний проступок або шкідливу для країни законодавчу діяльність.
  •  https://declarations.com.ua/ - на сайті можна знайти та перевірити декларації чиновників, щоб викрити брехню про статки та майно. 


400 локацій, більше 7 тис осіб

«Не віррр-перевіррр» - це Всеукраїнське одночасне заняття з пошуку фактів.
Мета заняття – навчити людей розрізняти маніпуляції у передвиборчих кампаніях, розвивати навички критичного мислення, знати де і як перевіряти інформацію.
Це  заняття  спрямовано  на  розвиток  навичок  критичного  мислення  і  не  передбачає  політичних агітацій. Всі персонажі та події вигадані. Будь-які збіги з реальними політичними персоналіями є випадковими.
Захід проводить міжнародна організація IREX в рамках проекту "Вивчай та розрізняй" за підтримки посольства Сполучених Штатів Америки та посольства Великої Британії в Україні.

Найбільш популярні фейкові новини - зі світу політики! 😯
Саме на тлі передвиборчих дебатів відбувається екстремальне поширення брехні, пропаганди та маніпуляцій у соціальних мережах. Як результат, фейкові новини розлітаються швидше, ніж реальні! 🚀
Але хто ж у тому винен? 😡
Бездумні лайки, шери та ретвіти, - кажуть вчені з Массачусетського технологічного інституту.
1 березня на Всеукраїнському занятті з пошуку фактів "Не віррр-перевіррр" ми будемо вчитися помічати маркери маніпуляцій та ставитись до інформації критично. Ми розкажемо як шукати факти та приймати рішення не серцем, а головою - раціонально та зважено! ☝🏼

ЗАВАНТАЖИТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ МОЖНА ТУТ: http://bit.ly/nevirrr_perevirrr_materials

https://www.facebook.com/olefnata/posts/2435395873160226

Фотозвіт
 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар