середу, 6 травня 2015 р.

Колекція корисних лінків до Дня Перемоги

Символом пам’яті пам’яті за загиблими у військових та цивільних збройних конфліктах, зокрема, у Другій світовій війні, є квітка маку.
Виготовити квітку маку можна власноруч. Інструкції за посиланнями:
1. Сайт "Рідна Черкащина"
2. Паперовий мак до Дня Пам'яті і Примирення (відео урок)
3. Мак із атласних стрічок (відео урок)

На телеканалах СТБ, Новий, ICTV, M1 йде друга частина соціальної кампанії «Щоб пам’ятали». Про уроки війни говорять лідери думок з різних країн. 
Використайте та обговоріть цей ролик під час уроку Пам'яті.

Святослав Вакарчук піднімає тему втрат серед мирного населення в Україні:
 «За роки Другої світової війни загинув кожен п’ятий українець. Всі ті, хто щиро боровся проти нацизму, заслуговують на нашу пам’ять і шану. Незалежно від того, під якими прапорами вони виходили на свій смертний бій».
Росія представлена у кампанії Андрієм Макаревичем. Питання, яке піднімає Андрій у ролику: «В какой момент Гитлер решил, что ему все сойдет в рук? В 38-м году, когда он напал на Чехословакию, а мир как бы и не заметил? Или в 39-м, когда Советский Союз подписал с Германией пакт о ненападении, и они вместе раздерибанили Польшу?». У тій війні світ втратив 54 мільйона людських життів, нагадує Андрій Макаревич, і це – результат підходу «мене це не стосується».
Польский письменник Януш Вишневський називає найстрашнішим уроком Другої світової концтабори. Він наводить кількість тих, хто знайшов в них смерть, це тисячі і мільйони: «Крізь всі концентраційні табори Європи, такі як Заксенхаузен, Бухенвальд, Дахау, Собібор, Берген-Бельзен, пройшли 18 мільйонів людей, вижили ж лише 7 мільйонів».
Соціальний ролик «Ветерани», присвячений Дню пам’яті і перемоги у Другій світовій війні - це спогади українців, які дійсно брали участь у війні. Вони говорять про пережите і діляться своїми почуттями.
Ще одне корисне посилання - сайт "Подвиг народа". Тут за особистими даними бійця (вашого дідуся чи прадідуся) можна відшукати деякі дані та копії підтверджуючих документів щодо нагородження, опису подвигу, бойового шляху частини та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар