неділя, 4 грудня 2022 р.

Цікаво: Чому комп'ютери були світлими?

 Джерело 

Починаючи з 70-х аж до середини нульових комп'ютери у більшості були зроблені зі світлого пластику: сірого, бежевого, кремового, який був дуже марким, швидко забруднювався та з часом неприємно жовтів.

В усьому винні — німецькі ергономічні стандарти. У 70-ті Німеччина прийняла низку нормативних актів, що стосуються гігієни робочих місць, у тому числі візуальної. Відповідно до затверджених стандартів офісні робочі місця мали бути світлими, що, як вважалося, сприятливо для емоційного стану працівників. Пізніше ці вимоги підхопили скандинавські країни та багато інших держав. Оскільки на той час встигли з'явитися персональні комп'ютери, які розміщені на робочих столах, вони також потрапили під дію німецького стандарту. Виробникам довелося робити їх із світлого пластику, інакше їх було б заборонено купувати для офісного використання. На домашні комп'ютери вимоги не розповсюджувалися, тому, наприклад, ZX Spectrum був темного кольору.

Цікаво, що коли в 90-ті, IBM вирішила випустити ноутбук ThinkPad чорного кольору, цей крок здавався ризикованим, щоб юридично підстрахуватися, корпорація включила в інструкцію рядок Not for office use.

Від стандарту пізніше відмовилися і сучасні PC, а також периферія, у своїй масі темного кольору.



Немає коментарів:

Дописати коментар