вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Кодування даних та апаратне забезпечення

Цікаво про Азбуку Морзе В навчальній програмі 8го класу є тема "Кодування даних та апаратне забезпечення". Пропонуємо поділитись цікавими родзинками з цієї теми.
📌А ви знали, що Азбука Морзе є онлайн?
📌Інформація про азбуку - http://proba.plast.te.ua/responsibilities/morzivska-azbuka/
📌Морзянка - http://www.vinradio.ho.ua/files/Ukraian%20Morse.pdf
Кодування даних та апаратне забезпечення
📌Інструкція від Google "Як використовувати азбуку Морзе". Ви можете друкувати, використовуючи азбуку Морзе, на своєму мобільному пристрої.
Кодування даних та апаратне забезпечення.
Прапорцева сигналізація — спосіб комунікації, що застосовується у  військово-морському флоті та в сухопутних військах; полягає в  передаванні команд (сигналів) за допомогою вивішування спеціальних  прапорців (тільки на флоті) чи сигналістами (на флоті і в армії).
За допомогою сигнальних прапорів кораблі (берегові пости) здійснюють зв'язок у світлий час доби.
Зведення (звід) сигналів для мореплавців стали видаватися з початку XIX століття.
Детальніше і з завданнями у блозі КОДа ШИФРувальника та інших джерелах:
Кодування даних та апаратне забезпечення
Шрифт Брайля
На початку 19-го століття був винайдений шрифт для військових потреб з метою передачі даних в повній темряві, щоб у нічний час не привертати противника відблисками світла при отриманні розпоряджень командування. «Нічне писання» складалося з опуклих точок, де на 12 опуклостей доводилося 36 звуків. Військовим це здалося занадто складним, і метод не прижився.
Але його засновник, французький офіцер-артилерист,  в 1821 році відправився зі своїми новаціями в Королівський інститут сліпих, де Луї Брайль зацікавився винаходом, проте зазначив деякі недоліки. Перший істотний недолік, як вважав Брайль, виключав можливість орфографічного написання, так як набори точок позначали тільки звуки. До другого недоліку він відніс невідповідність точок пучкам пальців руки, що змушувала пересувати пальці для обмацування наступних опуклостей знака, що ускладнювало читання.
Брайль удосконалив абетку для незрячих, скомпонувавши по 6 опуклостей для кожної окремої букви французького алфавіту. Першою друкованою книгою за Брайлем стала «Історія Франції» в 1837 році. Сучасна абетка Брайля служить для сліпих людей окремою системою письма.
Удосконалена азбука має три рівні шрифту, якими користуються незрячі читачі:
  • шрифт для початківців, який містить всі звуки і знаки пунктуації;
  • широко вживаний шрифт, в якому передбачені умовні скорочення для економії місця;
  • рідко зустрічається шрифт, в якому скорочуються слова до рівня кількох літер або просто символів.
До речі, кілька років тому львівська школярка Софія Петришин розробила пристрій, що перетворює інформацію на SD-карті на текст шрифтом Брайля.
"Це така деталь, яку ви включаєте, вибираєте файл, який вам потрібно прочитати, натискаєте кнопку і починається його зчитування. Тобто зараз незрячі можуть зчитувати з CD-карти файли. В майбутньому його хочеться, звичайно ж, розширити, щоб передавати інформацію бездротово", – коментує авторка. Винахід здобув бронзову медаль на GENIUS Olympiad 2018 (США, State University of New York at Oswego) та золоту на глобальному конкурсі інновацій AIGC-2019 (Сингапур).
Що може запитати про шрифт Брайля інформатик? Наприклад; які способи кодування нагадує вам шрифт Брайля? Або: до якого виду кодування можна віднести шрифт Брайля? Або?
Ще посилання:

Немає коментарів:

Дописати коментар